Staatsobligaties Info

De site met alle informatie over staatsobligaties

Staatsobligaties kopen

Op deze pagina’s lees je alles over het kopen van staatsobligaties. Als je nog geen idee hebt hoe staatsobligaties werken raad ik je aan om eerst de pagina met algemene informatie over staatsobligaties te lezen.

Zijn staatsobligaties risicoloos?

Veel mensen denken dat er geen risico’s zitten aan staatsobligaties. Hoewel de risico’s klein zijn, zijn ze er wel zeker. Er zijn eigenlijk drie soorten risico’s bij het kopen van staatsobligaties.

Allereerst is er een koersrisico. Een koersrisico heb je alleen als je tussentijds de obligaties weer gaat verkopen. Op de einddatum van een obligatie weet je wel hoeveel je terug gaat krijgen. Als je echter tussentijds wil de staatsobligatie wil verkopen kan deze veel meer of minder waard zijn geworden. Het risico kan bijvoorbeeld hoger zijn geworden waardoor je misschien een lagere prijs krijgt voor je obligatie.

Een tweede risico is het debiteurenrisico. De meeste staten zijn wel in staat hun obligaties later ook weer uit te betalen, maar het kan voorkomen dat een land failliet gaat. Een redelijke indicatie voor dit risico is de obligatierating. Let hier dus goed op. Een hoog rentepercentage lijkt altijd aantrekkelijk, maar als de staat je dat niet kan betalen krijg je weinig.

Het derde risico is een valutarisico. Dit geldt natuurlijk alleen voor obligaties die je in een andere valuta koopt. Als je bijvoorbeeld Amerikaanse staatsobligaties in dollars koopt, loop je het risico dat de dollar minder waard krijgt en je dus minder terug krijgt na de termijn van de obligatie. Je hebt bijvoorbeeld een staatsobligaties gekocht voor 1000 dollar, wat nu misschien 750 euro kost. Stel dat de dollar minder waard wordt dan kan het zijn dat je uiteindelijk maar 500 euro terugkrijgt.

Het kopen van staatsobligaties

Als je de prijzen van staatsobligaties gaat bekijken krijg je altijd de volgende informatie:
Land – rentepercentage – einddatum – uitgiftekoers
Dit zal hier toegelicht worden aan de hand van een voorbeeld:
Nederland – 5% – 10 Juni 2017 – 108

Als eerste zie je het land waar je staatsobligaties van gaat kopen. In dit voorbeeld is het een Nederlandse staatsobligatie. Het is handig om te weten van welk land je staatsobligaties koopt omdat hier het risico van af hangt. Na het land wordt het rentepercentage genoemd. Dit is het percentage wat je ontvangt over de nominale waarde van de staatsobligatie. De rentebetaaldagen zijn de dag en de maand die genoemd worden bij de einddatum. In dit geval ontvang je dus elk jaar op 10 Juni 5% rente van de nominale waarde. De genoemde einddatum is de einddatum van de staatsobligaties. Op deze dag krijg je de nominale waarde terug. Als laatste wordt het koerspercentage genoemd. Dit bedraag geeft aan wat je moet betalen ten opzicht van de nominale waarde. In dit geval is dat 108%. Om deze staatsobligatie te kopen betaal je dus € 1080.

Een bijzonder geval is als je de obligatie niet koopt op dezelfde dag als de rentebetaaldag. In zo’n geval moet je de rente die in het lopende jaar al is verdiend ook betalen. Stel je koopt een halfjaar voor de rentedatum. Dan moet je dus de helft van de rente die al verdiend is bij de kosten optellen. Stel we willen de staatsobligatie uit het voorbeeld kopen op 10 april:

  • Kosten staatsobligatie: 1000*108/100=€1080
  • Kosten rente: 1000*4/100=€40

In totaal betaal je dus 1080+40=€1120.

Waar staatsobligaties kopen?

Staatsobligaties worden net als aandelen verhandeld op de beurs. Je kan dit doen via internet of telefonisch. Dit hangt af van de bank waar je bij zit. Om op de beurs te kunnen handelen moet je een zogenaamde effectenrekening hebben. Deze kun je bij de meeste banken openen, maar ook bij gespecialiseerde beleggingsbedrijven zoals Binck en Alex.