Staatsobligaties Info

De site met alle informatie over staatsobligaties

Negatieve rentes bij staatsobligaties

Indien u staatsobligaties op de voet volgt heeft u zich vast wel eens afgevraagd waarom sommige staatsobligaties een negatieve rente hebben. We beginnen de uitleg met een voorbeeld:

Stel u heeft € 200.000 spaargeld op de bank staan echter valt de betreffende om. Gelukkig is er een Nederland een depositogarantiestelsel waardoor u toch nog € 100.000 terugkrijgt via de andere banken in Nederland.

Het probleem in het voorbeeld is dat het geld is ondergebracht bij een bank. Staatsobligaties staan ecther op naam van de persoon die ze heeft gekocht en deze blijven dus ook bij een faillissement van de bank onaangetast.

Mochten in het eerder genoemde voorbeeld meerdere banken omvallen, is er zelfs een kans dat de andere banken niet genoeg spaargeld hebben om de klap op te vangen. Gelukkig heeft de Nederlandse overheid voldoende financieel vermogen om de banken bij te kunnen springen.

In sommige landen is dat echter niet zo, hierdoor is het voor de mensen in die landen een mooie opties om via staatsobligaties hun geld onder te brengen bij een bepaalde staat. Beleggers zijn dan zelfs bereid om rente te betalen over het geld waarover ze zekerheid hebben.

ECB moet tijdig maatregelen ongedaan maken

De speciale maatregelen die de Europese Centrale Bank heeft getroffen in de afgelopen maanden moeten nodig teruggedraaid worden. Dit werd door Benoit Coeuré, bestuurslid van de bank, gemeld bij de financiële conferentie in Tokio.

Coeuré gaf aan dat het monetaire beleid dat nu gevoerd worden een verkeerde impuls kan geven aan de banken. Financiële instellingen zouden door de maatregelen te veel risico’s nemen en zelfs schulden maken. Daarnaast zouden organisaties niet gemotiveerd worden om de balans in orde te hebben.

De Europese centrale bank heeft de afgelopen tijd staatsobligaties van financieel onzekere landen gekocht, de rente verlaagd tot het laagste niveau ooit (1%) en de financiële ruimte van banken vergroot.

Binnen de Europese Centrale Bank lijken enige spanningen te zijn ontstaan met betrekking tot het huidig gevoerde beleid. Jens Weidmann, president van de Duitse centrale bank gaf eerder al aan voor het tijdig afbouwen van steunoperaties van de ECB te zijn. Daarnaast gaf hij aan dat het opkopen van staatsobligaties niet helpt. Natuurlijk sprak de presdient van de ECB tegen dat er ook maar enige onenigheid over de maatregelen zou zijn.

Schuldendeal Griekenland lijkt geslaagd

Deze ochtend om 07.00 wordt er bekend gemaakt of de Griekse schuldendeal met banken en investeerders geslaagd is. Internationale banken hadden gister tot 9 uur ‘s avonds de tijd om te laten weten of ze de Griekse leningen ter waarde van meer dan 100 miljard euro kwijt wilden schelden.

Rond 20.00 was men erg optimistisch over de deal. Bijna ruim 90% van de schuldeisers had op dat moment ingestemd met het plan om Griekse staatsobligaties in goedkopere leningen om te zetten. Voor de EU en het IMF is een akkoord een voorwaarde voor een nieuwe financiële tegemoetkoming van 130 miljard euro aan Griekenland. Hiermee zou een Grieks failliet deze maand voorkomen worden.

De totale claims van verzekeraars, hedgefondsen, banken en andere investeerders zijn momenteel ongever 206 miljard euro. De obligatieruil moet de Griekse schulden aan private investeerders verlagen met ongeveer 107 miljard euro. Deze investeerders krijgen door akkoord te gaan nieuwe obligaties die nog maar minder dan de helft waard zijn. Doordat de rente lager is en de termijn van de obligaties langer wordt, is de totale afschrijving bijna driekwart van de schulden.

De beurzen waren gister in ieder geval al optimistisch over de mogelijke deal van Griekenland. De Europese beurzen sloten gister ruim in de plus en Wall Street opende hoger.

Beleggers schatten kans op Grieks faillissement steeds hoger

De tienjarige Griekse staatsobligaties zijn nog maar minder dan 20% van de nominale waarde waard. Hierdoor is deze gedaald tot een nieuw dieptepunt. Het nieuwe dieptepunt ligt nu op 19.14%. Het rendement op de deze staatsobligaties bedraagt momenteel 36.33%. Dat betekend dat beleggers de kans op een faillissement van Griekenland steeds hoger inschatten.

Kredietbeoordeler Standard & Poor’s verlaagde de kredietrating van Griekenland naar ‘Selective default’. Dit was naar aanleiding van de Griekse plannen om de collective-action clausules op te nemen. Dit zou zorgen voor een schuldverlaging door met private schuldeisers obligaties te ruilen. De Griekse regering ging afgelopen week akkoord met deze maatregel.

Griekse staatsobligaties geen onderpand meer bij ECB

De Europese Centrale Bank heeft schrapte gister de Griekse staatsobligaties tijdelijk als mogelijkheid voor een onderpand van een lening. Indien banken de staatsobligaties willen gebruiken als dekking voor een lening moeten ze bij hun lokale centrale bank aankloppen.

De ECB heeft hiertoe besloten naar aanleiding van de bijdrage die de private sector moet leveren in het kader van de Griekse Schuldsanering. De schuldomwisseling was voor kredietbeoordelaar S&P aanleiding om Griekenland als wanbetaler aan te merken waardoor het ECB de staatsobligaties niet langer kan accepteren.

Beleggers lopen de komende tijd bijna 75% verlies omdat onder de zogenaamde private bedragen bellegers de komende weken oude schulden dienen om te wisselen in nieuw papier. Deze zal dan een langere looptijd en een lagere rente hebben. Naar verwachting zal de ECB midden maart weer de Griekse papieren als onderpand accepteren. Dan is waarschijnlijk het tweede hulppakket definitief goedgekeurd.

ECB pompt morgen via banken weer veel geld in financieel systeem

Morgen wordt de tweede tranche van het longer-term financing operations programma georganiseerd. Banken kunnen dan goedkoop geld opnemen bij de Europese centrale bank en dus weer geld in het financiele systeem pompen. Verwacht wordt dat er veel kortlopende Spaanse en Italiaanse staatsobligaties aangeschaft zullen worden.

De koersen van de Italiaanse staatsobligaties zijn vorige week nog voor de zevende week op rij gestegen. Het rendement op de tienjarige obligatiepapieren bedroeg 5.46%.

Spaanse staatsobligaties waren voor de tweede week op rij hoger. Het rendement op de 10-jarige staatsobligatie was 5.03%.

Kredietwaardigheid Griekenland verlaagd naar C

Kredietbeoordeler Fitch verlaagde vandaag de kredietwaardigheid van Griekenland van CCC naar C. Fitch meldde vandaag dat dit volgt op het akkoord om Griekenland noodsteun ter waarde van 130 miljard euro te geven.

Het niveau dat Griekeland nu heeft bereikt is het laagste niveau dat een land gegeven kan worden voordat het failliet wordt verklaard. Na een faillissement krijgt een land de rating D.

Enkele private schuldeisers van Griekenland hebben afgesproken met de trojka (de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds) een deel van de schulden af te zullen schrijven. Indien dit gebeurd zal Griekenland hoogstwaarschijnlijk failliet worden verklaard. Mocht dit gebeuren dan is het waarschijnlijk dat houders van Griekse staatsobligaties maar een klein deel van hun geld terug zullen zien. Dit leidt tot grote verliezen bij vele financiële instellingen.

Europese Centrale Bank kocht afgelopen week geen staatsobligaties

In mei 2010 is de ECB gestart met het huidige opkoopprogramma en heeft ze meer dan 200 miljard euro uitgegeven aan staatsleningen. Vanaf april 2011 lag het programma 4 maanden stil, maar nu is voor het eerst sinds de hervatting in augustus 2011 een week lang niks aangekocht. Een week eerder werd ook voor ‘maar’ 59 miljoen euro aan staatsobligaties uitgegeven door de ECB.

De ECB koopt staatsobligaties van zwakke eurolanden om de rente te drukken en om rust te brengen op de financiële markten. Inmiddels blijkt de noodzaak voor de steunaankopen gedaald te zijn omdat landen als Italië en Spanje weer eenvoudiger zelf kapitaal verzamelen. Voor Griekenland ligt nog wel een steunpakket van 130 miljard klaar.

Valse Amerikaanse staatsobligaties in beslag genomen

Italiaanse anti-maffia aanklagers zeiden hebben naar verluidt een record van 6.000 miljard dollar aan valse Amerikaanse staatsobligaties in beslag genomen. Dat is een bedrag van bijna de helft van de Amerikaanse overheidsschuld van de VS.

De obligaties waren verborgen in geheime ruimtes van drie kluizen in Zürich gaf de openbare aanklager aan. De Italiaanse autoriteiten hebben acht mensen gearresteerd in verband met het voorval.

De Amerikaanse ambassade in Rome heeft de staatsobligaties met ieder een nominale waarde van 1 miljard dollar per stuk onderzocht. Ambtenaren van de ambassade wilden geen commentaar geven.

In 2009 zijn al twee keer eerder Amerikaanse staatsobligaties in beslag genomen met een totale nominale waarde van 250 miljard dollar. De U.S. Secret Services krijgt jaarlijks met rond de honderd gevallen van fraude met betrekking tot staatsobligaties te maken.

Overtuiging akkoord tweede steunpakket Griekenland

De Duitse staatsobligaties waren vanochtend weer lager, doordat er een groeiende overtuiging is dat Griekenland een tweede steunpakket aangeboden zou krijgen. Hiermee zou een bankroet op het laatste moment voorkomen kunnen worden. Hierdoor naam de risicobereidheid onder de kopers van staatsobligaties weer toe, waardoor de waarde van staatsobligaties weer lager werd.

Ook de Spaanse staatsobligaties daalden voor de derde dag op rij. Het rendement op de tienjarige staatspapieren van Spanje bedroeg gister nog 5.46%. Frankrijk verkreeg veel leningen met termijnen van twee en vijf jaar.

« Older Entries